Меню

Образуй степени сравнения прилагательных sunny happy ответы



Упражнения «Степени сравнения прилагательных» (с ответами)

Степени сравнения прилагательных

1. Выберите в скобках правильную степень прилагательного:

  1. Nick is (happier, the happiest) boy that I know. – Ник – самый счастливый мальчик, которого я знаю.
  2. Of the six cars, I like the silver one (better, best). – Из шести машин мне нравится серебристая больше всего.
  3. Jane’s notebook is (cheaper, the cheapest) than mine. – Ноутбук Джейн дешевле, чем мой.
  4. This is (more delicious, the most delicious) cheese-cake I have ever had! – Это самый вкусный чизкейк, который я пробовала!
  5. This bookcase is (more beautiful, the most beautiful) than that one. – Этот книжный шкаф красивее, чем тот.
  6. Do you feel (better, the best) today than yesterday? – Ты чувствуешь себя лучше сегодня, чем вчера?
  7. I think my cat is (prettier, the prettiest) of all the cats in the world. – Думаю, что моя кошка – самая красивая кошка в мире.
  8. Steve Jobs is (more famous, famouser) than Stephen Wozniak. – Стив Джобс более известен, чем Стивен Возняк.
  9. This week the weather is (hotter, more hot) than last week. – На этой неделе погода жарче, чем на прошлой неделе.
  10. Our new house is (more expensive, expensiver) than the old one. – Наш новый дом дороже, чем старый.
  11. Girls are usually (cleaner, more clean) than boys. – Девочки обычно более чистые, чем мальчики.
  12. Chemistry was (harder, the hardest) subject at school. – Химия была самым трудным предметом в школе.

2. Дайте степени сравнения прилагательных.

Н-р: wet – wetter – the wettest

expensive – more expensive – the most expensive

1. big (большой) 2. clever (умный) 3. good (хороший) 4. pleasant (приятный) 5. poor (бедный) 6. bad (плохой) 7. funny (смешной) 8. important (важный) 9. sunny (солнечный) 10. far (далекий) 11. comfortable (удобный) 12. wise (мудрый)

3. Составьте из данных слов предложения и переведите их.

  1. most – the Mona Lisa – in – is – painting – the – famous – the – world.
  2. longer – the Don – is – the Volga – than.
  3. more – Spain – Germany – than – beautiful — is.
  4. London – city – in – biggest – the – England – is.
  5. the – team – Adam – is — worst – the – player – in.

Ответы:

1. the happiest 2. best 3. cheaper 4. the most delicious 5. more beautiful 6. better 7. the prettiest 8. more famous 9. hotter 10. more expensive 11. cleaner 12. the hardest

  1. big – bigger – the biggest
  2. clever – cleverer – the cleverest
  3. good – better – the best (искл.)
  4. pleasant – more pleasant – the most pleasant
  5. poor – poorer – the poorest
  6. bad – worse – the worst (искл.)
  7. funny – funnier – the funniest
  8. important – more important – the most important
  9. sunny – sunnier – the sunniest
  10. far – farther – the farthest (искл.)
  11. comfortable – more comfortable – the most comfortable
  12. wise – wiser – the wisest
  1. The Mona Lisa is the most famous painting in the world. – «Мона Лиза» является самой знаменитой картиной в мире.
  2. The Volga is longer than the Don. – Волга длиннее Дона.
  3. Spain is more beautiful than Germany. – Испания более красивая, чем Германия.
  4. London is the biggest city in England. – Лондон – крупнейший город в Англии.
  5. Adam is the worst player in the team. – Адам – худший игрок в команде.
Читайте также:  Планета венера сравнение с другими планетами

Источник

Степени сравнения прилагательных. Упражнения с ответами

Степени сравнения прилагательных – это лексико-грамматическая категория прилагательных, которая указывает на способность признака прилагательного проявляться в меньшей, большей или наивысшей степени. Степени сравнения присущи только качественным прилагательным.

В английском языке прилагательные имеют положительную, сравнительную и превосходную степени сравнения.

Положительная степень – обозначает признак, который не сравнивается с другими признаками (сухой, блестящий, тихий, широкий, захватывающий).
Сравнительная степень – обозначает признак, который проявляется в одном предмете сильнее (меньше), чем в другом предмете, а также признак, который проявляется в предмете в разное время с разной степенью (белее, чище, более глубокий, менее строгий).
Превосходная степень – обозначает признак в наивысшем его проявлении по сравнению с другими признаками либо без него (простейший, крепчайший, самый смелый, наименее удобный).

Проверим, насколько хорошо Вы усвоили эту тему.

Exercise 1. Образуйте сравнительную и превосходную степень прилагательных.

Hot, long, short, clever, silly, great, red, black, white, thin, thick, fat, nice, warm, cold, merry, small, tall, high, weak, strong, heavy, light, green, dry, clean, dirty, wide, deep, brave.

Answers: hotter, the hottest; longer, the longest; cleverer, the cleverest; sillier, the silliest; greater, the greatest; redder, the reddest; blacker, the blackest; whiter, the whitest; thinner, the thinnest; thicker, the thickest; fatter, the fattest; nicer, the nicest; warmer, the warmest; colder, the coldest; merrier, the merriest; smaller, the smallest; taller, the tallest; higher, the highest; weaker, the weakest; stronger, the strongest; heavier, the heaviest; lighter, the lightest; greener, the greenest; drier, the driest; cleaner, the cleanest; dirtier, the dirtiest; wider, the widest; deeper, the deepest; braver, the bravest.

Exercise 2. Переведите на английский язык.

Старый, старше, самый старый, самый старший, мой старший брат, мой старый друг, дальше, самый дальний, самый длинный, короче, счастливый, счастливее, самый счастливый, самый лучший, самый черный, длиннее, хуже, лучше, теплее, ее лучший друг, ее младши сын, его старший сын.

Читайте также:  Samsung galaxy buds pro обзор сравнение

Answers: old, older, the oldest, the eldest, my elder brother, my old friend, farther, the farthest, the longest, shorter, happy, happier, the happiest, the best, the blackest, longer, worse, better, warmer, her best friend, her younger son, his elder son.

Exercise 3. Запишите прилагательные в нужную колонку.

Safe, hot, fine, pretty, fat, brave, sad, lazy, dry, thin, large, busy, wet, happy.

Mute -e

(Немая -е)

(Двойная согласная)

-y → -i

Answers: mute -e: safe, fine, brave, large; double consonant: hot, fat, sad, thin, wet; -y → -i: pretty, lazy, dry, busy, happy.

Exercise 4. Заполните пропуски.

  • _____ — brighter — the brightest
  • easy — _____ — the easiest
  • funny — _____ — the funniest
  • _____ — hotter — _____
  • new — newer — _____
  • _____ — noisier — _____
  • red — _____ — _____
  • ripe — _____ — the ripest
  • tall — _____ — _____

Answers: bright, easier, funnier, hot — the hottest, the newest, noisy — the noisiest, redder — the reddest, riper, taller — the tallest.

Exercise 5. Запишите прилагательные в нужную колонку в соответствии с правилами образования степеней сравнения.

Modern, fast, clever, comfortable, friendly, young, wonderful, gentle, lucky, dangerous, smart, thick, stupid, easy, attractive.

-er/-est

more/most

-er/-est or more/most

Answers: -er/-est: fast, young, lucky, smart, thick, easy; more/most: modern, comfortable, friendly, wonderful, dangerous, attractive; -er/-est or more/most: clever, gentle, stupid.

Exercise 6. Запишите прилагательные в нужную колонку в соответствии с правилами образования степеней сравнения.

More careful, the brightest, fluent, hotter, intelligent, tastier, bitter, the most violent, faster, full, more boring, serious, the richest.

Positive degree

(Положительная степень)

(Сравнительная степень)

Superlative degree

(Превосходная степень)

Answers: positive degree: fluent, intelligent, bitter, full, serious; comparative degree: more careful, hotter, tastier, faster, more boring; superlative degree: the brightest, the most violent, the richest.

Exercise 7. Образуйте положительную степень сравнения прилагательных.

The wettest, wider, elder, more marvellous, better, crazier, the slowest, the tidiest, the smallest, cheaper, dirtier, the worst, more helpful, thinner, the largest, richer, the furthest.

Answers: wet, wide, old, marvellous, good, crazy, slow, tidy, little, cheap, dirty, bad, helpful, thin, large, rich, far.

Exercise 8. Образуйте сравнительную и превосходную степень прилагательных.

Beautiful, little, active, neat, high, bad, obvious, rude, many, big, sensitive, light, clear, amazing, far, good, difficult, slim.

Answers: more beautiful — the most beautiful, smaller — the smallest, more active — the most active, neater — the neatest, higher — the highest, worse — the worst, more obvious — the most obvious, ruder — the rudest, more — the most, bigger — the biggest, more sensitive — the most sensitive, lighter — the lightest, clearer — the clearest, more amazing — the most amazing, farther/further — the farthest/the furthest, better — the best,more difficult — the most difficult, slimmer — the slimmest.

Читайте также:  Декомпозиции метод последовательной подстановки сравнений

Exercise 9. Поставьте прилагательные в скобках, выделенные жирным шрифтом, в нужную по контексту степень сравнения.

Crocodiles and alligators

Crocodiles are (ancient) animals in the world. There are 25 kinds of crocodiles and their relatives on our planet nowadays. (large) of them is the Crested crocodile which lives in the south -east of Asia and in Australia. They are (long) (about six metres) and (strong) among their relatives, that’s why Crested crocodiles are (dangerous). Unlike other kindsof crocodiles, which live in lakes, rivers and bogs, the Crested crocodile lives in the sea. Alligators are (small) than crocodiles. The Chinese alligator is considered to be (small) kind of crocodiles (only two metres long)/. It is also (rare) one.

Answers: the most ancient, the largest, the longest, the strongest, the most dangerous, smaller, the smallest, the rarest.

Exercise 10. Переведите следующие предложения на английский язык.

  1. Я знаю интересную историю.
  2. Он знает более интересную историю.
  3. Она знает самую интересную историю.
  4. Это длинный путь.
  5. Это более длинный путь.
  6. Это самый длинный путь.
  7. Ее работа очень важна.
  8. Его работа важнее.
  9. Моя работа самая важная.
  10. Это плохая песня.
  11. Это еще более плохая песня.
  12. Это самая плохая песня.
  13. Он хороший инженер.
  14. Он более хороший инженер.
  15. Он самый лучший инженер.
  16. Он принес ей красивый цветок.
  17. Он принес ей более красивый цветок.
  18. Он принес ей самый красивый цветок.
  19. Он рассказал нам о счастливом человеке.
  20. Он рассказал нам о более счастливом человеке.
  21. Он рассказал нам о самом счастливом человеке.

Answers:

  1. I know an interesting story.
  2. He knows a more interesting story.
  3. She knows the most interesting story.
  4. It is a long way.
  5. It is a longer way.
  6. It is the longest way.
  7. Her work is very important.
  8. His work is more important.
  9. My work is the most important.
  10. It is a bad song.
  11. It is a worse song.
  12. It is the worst song.
  13. He is a good engineer.
  14. He is a better engineer.
  15. He is the best engineer.
  16. He brought her a beautiful flower.
  17. He brought her a more beautiful flower.
  18. He brought her the most beautiful flower.
  19. He told us about a happy man.
  20. He told us about a happier man.
  21. He told us about the happiest man.

WELL DONE!

Литература:

  1. Павличенко О.М. Английский язык. Грамматический практикум. II уровень. — 2-е изд., испр. и доп. — X.: Ранок, 2012. — 304 с.
  2. Голицынский Ю.Б. Грамматика: Сборник упражнений. — 5-е изд., — СПб: КАРО, 2005. — 544 с. — (Английский язык для школьников).

Источник